Arts in Cinema - Caravaggio: The Soul and The Blood

zo 20 mei t/m di 22 mei

Ontroerende reis door het dramatische leven en het virtuose werk van Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610). Hij is één van de meest controversiële en mysterieuze figuren in de kunstgeschiedenis; een revolutionaire kunstenaar en derhalve vaak minder geliefd bij zijn tijdgenoten. Hij reisde heel Italië door op zoek naar success en fortuin, en wellicht naar zichzelf. Hij ontsnapte bijna altijd aan de vijanden die hij onderweg steeds weer maakte.

The Soul and the Blood reist langs 5 steden: Milaan, Florence, Rome, Napels, Malta en belicht 40 van de beroemdste kunstwerken in zijn kenmerkende stijl. Ze worden gefilmd op enkele adembenemende locaties en in belangrijke musea. Deze kunstfilm vertelt het verhaal van Caravaggio’s kunstwerken in relatie tot zijn turbulente leven, vol licht en schaduw, contrast en contradicties, geniale ingevingen en wilde uitspattingen, met echo’s van zijn persoonlijke ervaringen in zijn meesterwerken.

De film kent 2 verhaallijnen. De ene is die van diepgaande research en artistieke commentaar, door o.a. Prof. Claudio Strinati (kunsthistoricus en Caravaggio expert), en Rossella Vodret (curator van de ‘Dentro Caravaggio’ tentoonstelling in het Palazzo Reale in Milaan). De andere is die van ‘fotografische’ scènes, evocatief en symbolisch voor de geest van Caravaggio, waardoor de kijker in direct contact wordt gebracht met het genie van de kunstenaar, zijn onbedwingbare impulsen en innerlijke ervaringen. Deze film dompelt je onder in Caravaggio. Het is tevens een levendig monument dat de glorie weergeeft van een man wiens stoutmoedigheid en genialiteit zowel een last als een zegen waren en waarmee hij zijn stempel op de eeuwigheid zou drukken.

Internationale topexposities zijn er het hele jaar door, maar vaak ontbreekt de tijd om ze te bezoeken of is de reis te lang. In de reeks Arts in Cinema kunt u genieten van spraakmakende tentoonstellingen in topmusea op het witte doek.