Arts in Cinema - Hitler versus Picasso and the Others

zo 17 jun t/m di 19 jun

Er zijn inmiddels 80 jaar verstreken sinds het naziregime de ‘ontaarde kunst’ definitief in de ban deed. In 1937 presenteerden ze in München in een tentoonstelling waarin deze moderne kunst publiekelijk gestigmatiseerd werd. Hun makers kwamen op de zwarte lijst te staan, o.a Max Beckmann, Paul Klee, Oskar Kokoschka, Otto Dix, Marc Chagall en El Lissitzky. Op museummuren stond geschreven “incompetente charlatans” of “een belediging voor de Duitse helden uit WO I” of “decadentie, geëxploiteerd voor commerciële doeleinden’”. Tegelijkertijd werd een tentoonstelling georganiseerd om ‘pure, Arische kunst’ te verheerlijken: “De Grote Tentoonstelling van Duitse Kunst“.

Op datzelfde moment begon ook de massale, systematische kunstroof uit musea in alle bezette delen van Europa én uit de huizen van (Joodse) verzamelaars. De meesterwerken waren bestemd voor een museum dat Hitler wilde stichten: het Louvre van Linz. Maar dat project is nooit verder gekomen dan de tekentafel. Of ze verdwenen naar Carinhall, een privé residentie van Herman Göring, de andere aanjager van deze Europese kunstroof.

Om de verhalen van toen te vertellen, is er nu Hitler vs Picasso and The Others, geregisseerd door Claudio Poli. Deze documentaire brengt ons naar Parijs, New York, Holland en Duitsland, waar we nog enkele directe getuigenissen horen en zien. Samen met beelden uit vier verschillende tentoonstellingen  en kostbaar archiefmateriaal belichten ze alle omstandigheden rondom de roofkunst, de mensen die er direct bij betrokken waren en de meest recente teruggevonden werken. Speciale gast is Toni Servillo, hoofdrolspeler uit La Grande Belleza.

Internationale topexposities zijn er het hele jaar door, maar vaak ontbreekt de tijd om ze te bezoeken of is de reis te ver. In de reeks Arts in Cinema kun je op het witte doek genieten van spraakmakende tentoonstellingen in topmusea.