Arts in Cinema - Van Gogh: Of Wheat Fields and Clouded Skies

zo 15 jul t/m di 17 jul

De film biedt een nieuwe kijk op het werk van Vincent Van Gogh. Daarvoor doorkruisen we de grootste private verzameling van zijn werk, aangelegd in de vroege 20e eeuw door Helene Kröller-Müller (1869-1939): bijna 300 schilderijen en tekeningen. Het is een verbond van zielsverwanten. Helene is een vrouw die in Van Goghs geestelijke kwellingen haar eigen worsteling herkent. Voor haar verzameling werd een ‘huis’ gebouwd: het Kröller-Müller museum in Otterlo.

Haar collectie is verwerkt in een expositie ‘Tussen Korenvelden en Wolkenhemels’, getoond in de Basillica Palladiana te Vicenza. Het bestaat uit 40 schilderijen en 85 tekeningen. De toon van de expositie wordt gezet door de existentiële strijd van de schilder, gezien door diverse passages uit de brieven aan zijn broer Theo. Met als achtergrond de verschillende locaties waar Van Gogh woonde en werkte, van Parijs tot de Provence. Verder leert deze tentoonstelling ons ook het belang van de tekeningen als deel van zijn artistieke techniek. Zijn ogenschijnlijk impulsieve doeken waren juist het resultaat van lange voorstudies, niet zozeer schetsjes maar al kunstwerken op zich. Dit inzicht leidde Helene al in haar keuzes van wat ze verwierf.

Tenslotte toont de film ons de artistieke schatten en de zeldzaam naturalistische en architecturale schoonheid van het Kröller Müller museum zelf, gelegen in het schitterende park op de Veluwe.

Internationale topexposities zijn er het hele jaar door, maar vaak ontbreekt de tijd om ze te bezoeken. In de reeks Arts in Cinema kunt u genieten van spraakmakende tentoonstellingen in topmusea en kunstinsituten op het witte doek.

Zo 15 juli 16.15 u. en Di 17 juli 19.15u.