Collectie de Rietgors

zo 17 jun t/m zo 21 okt

Ontdek de topstukken van voormalig museum De Rietgors uit Papendrecht. Deze bijzondere collectie moderne kunst is voor het eerst in lange tijd weer te zien. Het Dordrechts Museum toont de hoogtepunten uit deze collectie. Met werk van onder andere Jan Sluijters, Floris Arntzenius, Charley Toorop en Cobra-schilders Karel Appel en Corneille.

Museum De Rietgors in Papendrecht moest in 2001 helaas de deuren sluiten, vanwege te lage bezoekersaantallen. De werken werden jaren niet getoond. Omdat de collectie te mooi is om niet te presenteren kreeg het Dordrechts Museum de werken vorig jaar in beheer.

Vanaf 17 juni 2018 kunt u de topstukken uit deze bijzondere verzameling moderne kunst bewonderen. Verschillende genres en kunstenaars uit de 19de en 20ste eeuw zijn goed vertegenwoordigd. Het Scheveningse strand van Floris Arntzenius (1864-1925) behoort tot de Haagse School en is een van de hoogtepunten. Evenals de kunst van Auguste Herbin (1882-1960), die geïnspireerd werd door het kubisme.

Het kleurrijke werk van Jan Sluijters
De absolute topstukken komen van Jan Sluijters (1881-1957), ook wel pionier van het Nederlands modernisme genoemd. Zijn werken uit de jaren ’10 van de vorige eeuw blinken uit in kleurgebruik, zoals bij Fiacre met Sacre Coeur en Villa Vita Nuova, het huis in Laren waar hij enkele jaren woonde en werkte. Met zijn kunst inspireerde hij later Piet Mondriaan en De Stijl en ook de kunstenaars van de Cobra beweging.

Ook is er werk van Charley Toorop uit de jaren ’20 te zien. De naoorlogse periode van de 20ste eeuw is goed vertegenwoordigd met een aantal werken uit de Cobra beweging, met werk van klinkende namen zoals Karel Appel en Corneille.

Beeldhouwkunst
De collectie bestaat niet alleen uit schilderkunst. Zo bevat de verzameling ook beelden van onder andere John Rädecker, een van de belangrijkste Nederlandse beeldhouwers van de jaren ’20 en ’30 en bekend van het Nationaal Monument op de Dam. Ook is er werk van Lambertus Zijl, die veel beelden leverde voor de Beurs van Berlage in Amsterdam.