Exhibition on Screen: David Hockney

zo 1 okt t/m di 3 okt

The Royal Academy of Arts in Londen presenteerde de afgelopen jaren twee grote tentoonstellingen met werk van de Britse kunstenaar David Hockney.

In A Bigger Picture (2012) wordt een overzicht geboden van de manier waarop Hockney gedurende 50 jaar landschappen schildert. De hoofdmoot zijn levendige, kleurrijke en hele grote schilderijen van landschappen in East Yorkshire. Ook Ipad-paintings en zijn toenmalige filmwerk van landschappen met 18 camera’s was er te zien.

De expositie 82 Portraits and One Still Life (2016) toont een project van twee jaar waarin hij mensen uit zijn directe omgeving schilderde. Allemaal in dezelfde pose en steeds gedurende 3 dagen. Een unieke serie in zijn kenmerkende stijl was het resultaat.

De docufilm mengt een wandeling door deze beide tentoonstellingen met persoonlijke interviews. Het creëert een groots beeld van de ongebreidelde verbeeldingskracht en stoutmoedige virtuositeit van deze tachtigjarige en zeer populaire Britse kunstenaar. Niet alleen schildert hij, ook als filmmaker is hij actief. Van “het rustiger aan doen” is nog geen sprake.

Exhibitions on Screen

Deze film is de eerste van 6 Exhibition on Screen. In samenwerking met topmusea en kunstinstituten worden spraakmakende tentoonstellingen naar het witte doek gebracht. In een documentaire stijl, verweven met biografieën en exclusieve beelden van “achter de schermen”, zijn deze films informatief, toegankelijk en onderhoudend. Ze bieden een meeslepende, filmische reis langs ’s werelds meest geliefde kunst en hun makers.