IDFA-WINNAAR: DOOF KIND

di 13 mrt t/m wo 21 mrt

Deze documentaire is een ontroerend portret van de aanstekelijke dove Tobias, die zijn draai heeft gevonden in het leven en zichzelf bepaald niet zielig vindt. Door het gebruik van familiefilmpjes zien we hoe Tobias opgroeit. Hij onderhoudt een innige relatie met zijn iets oudere, horende broer, Joachim. Samen blikken ze terug op hun jeugd. Communicatie met de horende wereld is moeizaam voor Tobias, maar zijn verblijf op de Gallaudet University in Washington D.C. – de enige dovenuniversiteit ter wereld – heeft hem daarin enorm geholpen. Hier wordt een handicap omarmd met een rijke cultuur.

Tobias heeft zijn doofheid volledig geaccepteerd. En hij weet de werelden van doven en horenden slim met elkaar te verbinden. Als docent Nederlandse Gebarentaal leert hij horende studenten zijn taal en cultuur kennen. Zo is de ruimte ontstaan om wezenlijke vragen te durven stellen over zijn handicap. Bijvoorbeeld aan zijn gezin over de problemen van het grootbrengen van een doof kind en de effecten die dat heeft op de andere gezinsleden. Maar ook kan hij spelen met (de soms absurde) omgang van de samenleving met zijn gehandicapt zijn.

Doof Kind is de winnaar van de publieksprijs IDFA 2017. Het International Documentary FilmFestival Amsterdam is de jaarlijkse, vermaarde pleisterplaats voor filmdocumentaires. Gelukkig komen er elk jaar een paar films uit dat programma in de bioscopen terecht en in The Movies tonen we dat graag.