Loving Vincent

ma 11 dec t/m wo 20 dec

De film vertelt als een soort detective het levensverhaal van onze beroemde schilder Vincent van Gogh. Net wanneer hij en zijn werk eindelijk succesvol beginnen te worden, pleegt hij zelfmoord. Waarom? Was het vanwege zijn labiele geestelijke gezondheid of problemen met zijn broer? Was het een wanhoopsdaad om meer erkenning te krijgen voor zijn werk? Of was het helemaal geen zelfmoord? Armand Roulin, de zoon van postbode Auguste Roulin uit Arles en vriend van Vincent, gaat naar Auvers om daar het mysterie rond Vincents dood te ontrafelen. De verschillende mensen, die hij tijdens zijn reis ontmoet, hebben elk hun eigen verhaal. Het blijkt moeilijk om de waarheid over de dood van de getroebleerde Vincent te achterhalen.

De film schildert letterlijk zijn levensverhaal. De personages die Van Gogh schilderde, komen tot leven. Ze worden gespeeld door o.a. Douglas Booth, Helen McCrory en Saoirse Ronan. En de landschappen die we zo goed kennen van zijn schilderijen vormen het decor van het verhaal. De 65.000 frames van de opnames zijn vervolgens met de hand beschilderd door meer dan 125 kunstenaars in de kenmerkende techniek/stijl van de late Van Gogh. Zijn schilderijen komen zo in beweging en creƫren een unieke filmervaring.

Loving Vincent kostte regisseur Dorota Kobiela 7 jaar full time werk. De film won al meerdere internationale (publieks)prijzen.