Malou Cohen en Albert Zwaan

za 7 jul t/m zo 12 aug

Expositie in de Foyer en de Derde zaal van Pictura:
Malou Cohen en Albert Zwaan.
Cityscapes united; editie Dordrecht

Albert Zwaan
Onooglijke plekken zijn het, die Albert Zwaan opvallen. Een flat met een parkeerplaats ernaast en een goed stuk lucht erboven, dat kan al genoeg zijn. Op fietstochten door de stad maakt hij foto’s, en thuis omringt hij zich met beelden van TV en internet. Filmpjes van metroritten door de buitenwijken van Tokio bieden een overvloed aan mooie lelijkheid. Uit die voortdurende stroom vist hij beelden die de basis vormen voor zijn schilderijen.

Stedelijke landschappen schildert hij. Desolaat ogende gebouwen, omringd door een weelderig landschap of abstracte, decoratieve motieven. Mensen komen er niet in voor. Bij het schilderen draait het om de juiste verhoudingen: de contrasten en harmonieën tussen de verschillende kleuren, vormen en verfbehandeling worden doek na doek opnieuw tegen elkaar afgewogen.

Malou Cohen
Als kunstenaar verzamelt Malou Cohen alles om haar heen dat potentie heeft om een interessant verhaal te vertellen met de stad als voornaamste verstrekker van haar materiaal (al dan niet fysiek). Zij is niet zozeer geïnteresseerd in de werkelijke betekenis van iets maar werkt meer vanuit de vraag wat iets ook zou kunnen zijn. Met minimale ingrepen laat zij vervolgens zien wat er schuil zou kunnen gaan onder een schijnbaar waardeloos stukje materiaal of wat er zoal bijzonder kan zijn aan een schijnbaar doodgewone situatie.