Sprekend De Zwijger

do 24 mei t/m zo 23 sep

In Het Hof van Nederland is vanaf 24 mei de expositie Sprekend De Zwijger; een standbeeld van Willem van Oranje te zien. Aanleiding voor deze tentoonstelling is een beeld dat door de Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting wordt geschonken aan de stad Dordrecht.

Vier kunstenaars – Anne Wenzel, Arie Schippers, Pieter Laurens Mol en Johan Tahon – zijn gevraagd een ontwerp te maken voor een ‘monumentale sculptuur die op een herkenbare wijze voor een breed publiek Willem van Oranje verbeeldt’. Het uiteindelijke kunstwerk krijgt een plaats aan de achterzijde van De Berckepoort, een van Nederlands oudste monumentale woonhuizen waar de Prins diverse malen verbleef. Naast de ontwerpen vertelt de expositie meer over de persoon Willem van Oranje en zijn relatie tot de stad en maken de bezoekers kennis met ander werk van de deelnemende kunstenaars.

Stemmen

De keuze voor het uiteindelijke beeld is in handen van een deskundige jury met Dordtse wethouder Cultuur als voorzitter. Ook het publiek heeft in de keuze voor het standbeeld een belangrijke stem. Bezoekers van het museum kunnen tot en met 1 juli aangeven welk ontwerp hun voorkeur heeft. Bij de uiteindelijke beslissing krijgt de publiekslieveling één extra stem. Om alle Dordtenaren gelegenheid te geven zich uit te spreken, is de expositie tot en met 1 juli gratis toegankelijk. Half juli neemt de jury een besluit over het ontwerp, waarna de presentatie nog tot en met 23 september te zien is.