Tentoonstelling Van Bijbel naar Taal

za 2 jun t/m zo 1 jul

Bijzondere, antieke Statenbijbels te bewonderen in de Stadsbibliotheek Dordrecht.

Na de Dordtse Synode in 1618-1719 moest er een Bijbel komen voor iedereen. Eentje in het Nederlands en toegankelijk voor het gewone volk. Tot dat moment waren alle bijbels in het Grieks, Latijn of Hebreeuws. Daardoor waren ze alleen leesbaar voor geestelijken. In 1626 begonnen vertalers daarom aan de Nederlandse Statenvertaling.

Oudste exemplaar uit 1590
In de bibliotheek een tentoonstelling over bijzondere exemplaren van deze Statenbijbel en de invloed op onze taal. Het oudste exemplaar is een Deus-Aes bijbel uit 1590, gevolgd door een eerste druk van de Statenbijbel uit 1637. Daarna volgen er nog anderen uit verschillende steden en in verschillende uitvoeringen. Het daverend slotstuk is de fotografische herdruk van de Bachbijbel in drie kloeke delen.

Deze tentoonstelling sluit aan op het thema van de Dordtse Boekenmarkt: “400 jaar Dordtse Synode 1618-1619 en de Statenvertaling van 1637”. De expositie kwam tot stand in samenwerking met Dordt Literair, Boekhandel Present, Dordtse Kerken, het Nederlands Bijbel Genootschap en enkele particuliere verzamelaars.

Praktische informatie

Locatie: Stadsbibliotheek Dordrecht
Dag en tijdstip: van 2 juni t/m 1 juli tijdens reguliere openingstijden
Voor wie: iedereen
Toegang: gratis
Aanmelden: is niet nodig