The Square

di 14 nov t/m wo 22 nov

Een modern museum exposeert een nieuwe installatie: “The Square”, een ruimte waar geen regels zijn, iedereen gelijk is en alles kan. Om publiek naar het museum te trekken, wordt een PR-bureau ingehuurd. De onorthodoxe campagne die ze bedenken, gaat al snel viral en zorgt voor veel commotie. Dat creëert druk bij Christian Nielsen (Claes Bang), de gerespecteerde curator van het museum. Hij kampt al met een sluimerende existentiële crisis. Dat accelereert als zijn telefoon wordt gestolen en in de pogingen hem weer terug te vinden, lijkt zijn leven steeds verder te ontsporen.

Regisseur Ruben Östlund (Turist, Involuntary) creëerde een spraakmakende en surrealistische satire op de hedendaagse samenleving. De elite krijgt een stevige spiegel voorgehouden. De film won dit jaar de Gouden Palm voor Beste Film op het Filmfestival in Cannes. Ook de Nederlandse filmpers is lovend..

De Volkskrant ****: “..een geestige en vaak hoogst ongemakkelijke satire, maar ook een lust voor het oog (..) fantastische stof voor discussie.

VPRO.nl *****: “Superieure satire..Onbetwist hoogtepunt: een chique diner waar en man optreedt alsof hij een chimpansee is.”