Eerste Koningsdag nieuwe stijl in Dordrecht

De eerste Koningsdag nieuwe stijl vindt op 27 april 2015 plaats in Dordrecht. Dat heeft koning Willem-Alexander op 11 oktober bekendgemaakt op het jaarlijkse congres van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen in Dordrecht.

De keuze voor Dordrecht, waar Willem-Alexander en Máxima op Koningsdag aanwezig zullen zijn, houdt volgens de koning verband met het gegeven dat in die stad in 1572 de eerste aanzet werd gegeven voor de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Dat gebeurde door het houden van de eerste Vrije Statenvergadering van Holland en West-Friesland. 

'Grande parade'
Het koninklijk paar wil de traditie van een zichtbaar feest voortzetten met een soort defilé. Dat moet volgens de koning een 'grande parade' en een 'kleurrijk spektakel' worden met misschien wel een thema waarbij 'alles mogelijk is' zoals muziek, sport, cultuur en sociale initiatieven. 

De komende jaren bezoeken koning en koningin telkens één stad op Koningsdag. Het gaat om een stad met een centrumfunctie voor de streek. Zo krijgen beide de gelegenheid zichzelf te laten zien, zei Willem-Alexander. 

Meer informatie

De meest recente informatie en ontwikkelingen kunt u hier bekijken.

Terug naar het nieuwsoverzicht Print